Blindsmaking

Blindsmaking i utestua

Karl Petter inviterte til en spontan blindsmaking i utestua en torsdags kveld. Uten å vite hva de andre hadde med prøvde vi å resonere oss frem til hva som var i glasset. En øvelse der det viktigste er å forstå litt om metode, område og druetyper. Vi klarte oss nokså bra i kveld. Øvelse gjør mester!


Weing. Knewitz Chardonnay 2020 – Pris: 260,-
Produsent: Weing. Knewitz
Tyskland, Rheinhessen
Chardonnay 100%

Klar dyp og gyllen farge. God intensitet. Sitron, eple, steinfrukt, smør, nøtter og toast. Ekstrem høy syre! Oljete munnfølelse og høy konsentrasjon. Sitrus, steinfrukt, grønt eple og smør. Lang og god ettersmak!
Vi diskuterte oss frem til at denne er dyrket langt nord, at den har vært gjennom malolaktisk gjæring og ligget på fat. Vi konkluderte med at det måtte være chardonnay, og at den kom fra England eller Tyskland. Ikke verst!

Terningkast: 6 / 90 poeng


Defaix Chablis Vieilles Vignes 2018 – Pris: 278,-
Produsent: Baniel-Etienne Defaix
Frankrike, Burgund, Chablis
Chardonnay 100%

Klar, lys og gyllen. Medium intensitet. Fruktig duft av epler, sitrus, hvite blomster og mineralitet. Litt smør og nøtt. Føltes litt tynn ut etter den første vinen, men etter litt tid kjente vi kvaliteten. Eplekjerne, steinfrukt og saltpreget mineralitet. Lang ettersmak.
Denne kunne vi med fordel smakt først. Den forsvant litt i begynnelsen etter den kraftige førstevinen. Vi klarte til slutt å resonere oss frem til en chardonnay uten fatbruk. Fortsatt et kjølig område -> Chablis.

Terningkast: 5 / 88 poeng


Janare Aglianico del Sannio 2018 – Pris: 165,-
Produsent: La Guardiense
Italia, Campania, Sannio
Aglianico 100%

Klar, dyp rød med brun kant. God intensitet med lukt av plommer, kirsebær/moreller, lær, røyk/toast, vanilje/fat. Stor munnfølelse med mye snerp og god friskhet. Plomme, kirsebær, skogbunn, sopp og moden frukt. Konsentrert og lang ettersmak.
Her ble mange av smaks-knaggene krysset av. Vi kom frem til at det er et sørlig område. Rhone og Rioja ble strøket. Mange likheter med Piemonte, men lengre sør. Aglianico ble lagt inn som et forslag og ble bekreftet. Alderen klarte vi ikke. Det ble tippet at den var en del eldre enn faktisk alder. En rimelig godbit!

Terningkast: 6 / 87 poeng


Beringer Zinfandel Rosé 2018 – Pris: 102,-
Produsent: Beringer Vineyards
USA, California
Zinfandel 100%

En bonusvin som jeg trodde var ødelagt, og som skulle vise oss den vinklingen. Denne vinen har lagt noen år i romtemperatur uten omsorg. På polets side står det også at den ikke er egnet for lagring. Overraskelsen var derfor stor da den hadde spennende aromaer!
Klar, medium minus dybde og oransje-rosa farge. Medium intensitet av røde bær, vegetalsk, nyper, krydder og petroleumspreg. God fylde, noe friskhet og en del sødme. Litt dessertvinspreg! Honning, rabarbra, ferskenjuice og nyper på smak.
Jeg hadde snakket ned vinen såpass at smakingen ble en positiv overraskelse. Vanskelig å ta på blindsmaking, men sørlige strøk, nye verden og Australia ble det resonert seg frem til. En av deltagerne kom til slutt med forslag om at det kunne være Beringer!
Neste gang du kommer over en slik vin: Glem den i en hylle noen år og smak den med åpent sinn. Den blir faktisk bedre med lagring.

Terningkast: 5 / 84 poeng


Blindsmaking på denne måten med åpne diskusjoner er veldig god læring! Presset er mindre når veien er målet og det ikke er noe press om å finne riktig sted og druetype. Blindsmaking som læring i stedet for konkurranse. En sosial og lærerik kveld!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.