Vinsmaking

Bli en vinsmaker – 1 & 2

28. mai 2023: Gammelt innlegg lagt inn med ny layout.

Vi har rykket tilbake til start, og følger heftet «Bli en vinsmaker» (link til artikkel. Heftet ligger nederst) som vinmonopolet gav ut i høst. De første to kveldene lærer oss om syre/sødme, samt ytre påvirkninger på smaken.

Denne gangen var vi hos Tore som disket opp med oster, spekemat og mys annet snadder. Smakingen fokuserte på tema denne gangen, og vi noterte ikke så mye som ellers.

Vi startet først med å smake på sukkervann og sitronvann for å plassere hvor på tungen vi smaker surt og søtt. Jeg tror alle fant smaksløkene for sødme på tuppen av tunga, og for syre (friskhet) på sidene langt bak på tungen.


Casa De Senra 2012 – Pris: 139,60-
Portugal – Vinho Verde
100% Loureiro

Første vin var veldig frisk. Vi fyllte klokken først ut fra egen mening, og sjekket deretter «fasiten» i polisten. Denne sa 9 av 12 på friskhet, og 1 av 12 på sødme. Vi var nokså enige i dette.


J.J.Prum Graacher Himmelreich 2011 – Pris: 203,10-
Tyskland – Mosel 
100% Reisling

Vin nummer 2 var en halvtørr Reisling. Dette var er «partivin» tatt inn kun for polet på Kvadrat, og vi hadde ikke noe data fra vinmonopolet. Vi konkluderte med følgende snitt på klokkene: 6 av 12 på både friskhet og sødme.

Dette var kveldens favorittvin selv om vi ikke gav terningkast.


Geil Bechtheimer Geyersberger Rsl 2011 – Pris: 123,60- (37,5 cl)
Tyskland – Reinheissen.
100% Rieslaner

Desservin. Her bommet flere av oss på friskhet. Fasiten sa 9 av 12, men flere av oss hadde ned mot 3 av 12 på friskhet. Det kan være fordi vi ble «lurt» av sødmen som var ganske dominerende: 11 av 12.


Cono Sur Gewurztraminer 2013 – Pris: 109,90-
Chile – Bio-Bio Valley.
100% Gewurztraminer

I denne øvelsen hadde vi 2 flasker av den samme vinen der den ene var kjøleskapskald, og den andre romtemperert. Vi fylte ut klokkene som om det var 2 forskjellige viner. Det vi lærte av dette var at den kalde vinen var fastere i smak enn den varme som ble beskrevet som bløt. En annen virkning var at den kalde kjentes friskere ut enn den tempererte.

Friskhet: 7 / 12, Sødme: 2 / 12, Fylde: 7 / 12


Cono Sur Gewurztraminer 2013 – Pris: 109,90-

Samme vin som over:-)
Neste øvelse var å tygge en tyggis, ta den ut, og smake på vinen igjen. Her ble det mye «grining på nesa». Vinen ble litt sur med en gang. Sødmen forsvant nesten helt, og vinen fikk litt preg av kunstig søtningstoff. Ettersmaken ble bitter.

Konklusjonen var at selv om vinen ikke var den beste i utgangspunktet gjorde tyggisen at smaken ble helt ødelagt.


Soler – Jovè Brut Rose – Pris: 116,-
Spania – Cava.
100% Trepat

En musserende vin som bonusvin. Jeg ville gjerne finne en rødvin av Trepat-druen, men dette er ikke å finne i polets utvalg. Jeg valgte derfor en Brut Rose. Denne var frisk og god. Bringebær i smaken. 


Origen do Montsant

Denne fikk vi som gave fra Nani før vi reiste fra Spania i høst. Alle likte denne veldig godt. Bedømmelseskraften var kanskje ikke helt på topp lengre siden vi valgte å ikke spytte under smakingen denne gangen, men vinen brakte gode minner fra Montsant tilbake til oss alle 🙂 


Hos Tore

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.