
Juvé y Camps – en liten flight
Etter å ha smakt Japanske viner med Stavanger Vinforum tok vi turen til Veranda i Pedersgata der Emma fra Fondberg hadde tatt med seg Victor Bernabé Sanz fra Juvé y Camps som presenterte 3 musserende viner. Det var vårt første besøk til den nyoppstartede vinbaren Veranda, og siden været ikke var helt på topp fikk vi sitte inne. Det er en veldig flott bar der de serverer et variert utvalg viner, men de har også et passende utvalg øl og cocktails dersom man ikke er fysen på vin.
Juvé y Camps holder til i Sadurni d’Anoia i Penedes – kun en kort tur fra Barcelona. Joa vinklubb besøkte en av naboene deres da vi var på tur til Emporda i 2022.
Historien til Cava startet i 1850-årene da vinmakere fra Penedes reiste rundt i Europa for å lære hvordan viner ble laget i andre land. Etter å ha besøkt Champagne ble de fascinert over vinene der, og den første musserende vinen laget på tradisjonell metode ble produsert i Penedes i 1872. Cava var født.


Juvé y Camps er en familiedrevet vingård som har dyrket druer siden 1796, men det var i 1921 at de laget sin første musserende vin under merkenavnet Juvé. De startet med «Reserva de la Familia» som fortsatt er den viktigste vinen deres. De er en av få Cava-produsenter som kun lager vintage eller årgangs-vin, og alle vinene ligger minimum 3 år på bunnfall. De produserer ca 2,5 millioner flasker vin hvert år. Dette utgjør rundt 1% av all Cava som produseres, men de står bak nesten halvparten av all Gran Reserva som lages i området.
De tradisjonelle Cava-druene er Macabeo, Xarel·lo og Parellada, men det er tillat å bruke 9 sorter druer. I tillegg til de tradisjonelle spanske druene er det tillat å bruke Pinot Noir og Chardonnay. Juvé plantet Chardonnay på 80-tallet, og Pinot Noir er den eneste røde druen de dyrker.

Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature – Pris: 215,-
Produsent: Juvé y Camps
Spania, Cava, Valls d’Anoia Foix
Druer: Macabeo 35%, Xarel·lo 55%, Parellada 10%
Vi fikk servert vin fra en magnumflaske av 2019-årgangen (koster 500kr på polet). Dette er som nevnt den viktigste vinen deres som de produserer mest av. Den har gjennomgått malolaktisk fermentering, har lagt 3 år på bunnfall og er ikke tilsatt dosage.
Lukt; Kjellereple, gummi, sitrus og urter.
Smak; Kjellereple, urter, lett bakverk og blomster.
Fine bobler, god struktur og medium syre. God lengde med lett bitter utgang.
88 poeng

Juvé y Camps Milesimé Chardonnay Gran Reserva Brut 2019 – Pris: 320,-
Produsent: Juvé y Camps
Spania, Cava, Valls d’Anoia Foix
Druer: Chardonnay 100%
En krisp og slank cava med fin mousse og høy syre.
Lukt; Eple, sitrus, urter, røyk og lett gummiaktig.
Smak; Sitron, eple, grapefrukt, urter og litt smørtoner. God lengde.
89 poeng

Juvé y Camps Gran Reserva Brut 2018 – Pris; 400,-
Produsent: Juvé y Camps
Spania, Cava
Druer: Parellada 10%, Macabeo 25%, Xarel·lo 40%, Chardonnay 25%
Denne er laget på druer fra de beste plantene til Juvé som er ca 65 år gamle. Denne har i tillegg lagt 6,5år på bunnfall før den ble degosjert (skal ligge minst 42mnd på bunnfall) og har en mer utviklet profil.
Lukt; Utviklet duft av gule epler, steinfrukt, urter og fint bakverk.
Smak; Modne gule epler, sitron, urter, røyk, kjeks og mineralitet.
Fint balansert vin med nydelige bobler og høy syre!
91 poeng
Det var en kjekk liten smaking av god Cava i trivelig miljø! Etter smakingen fikk vi en god prat med Marius Stangeland fra Veranda. Vi har tro på konseptet som de sikter seg inn på. Lokalet har en rolig atmosfære som kan huse mange mennesker uten at det føles trangt, og når det er fint vær har de ganske god plass på sin veranda 🙂

