
Vingårdsbesøk – Giovanni Rosso
Av Tore Loe:
Dette medlemmet av Joa Vinklubb er for tiden i Italia, på kurs hos Leonardo Helicopters i
Sesto Calende, og i den forbindelse fikk jeg med meg seks andre kollegaer på en helgetur inn
i hjertet av Piemonte. Et verdensberømt vindistrikt, som man absolutt må få med seg om man
er i området. Ikke bare for de berømte vinområdene Barolo og Barbaresco, men også for den
utrolig vakre naturen.

Etter i underkant av to timers kjøretur så var vi i Alba.
Lørdags formiddag hadde vi booket oss på vingård besøk hos Giovanni Rosso i Serralunga
d’Alba, i selveste Barolo området. Vi ble tatt godt i mot av guiden Matilde, som startet med å
fortelle om vingården og vinmarkene de hadde rundt omkring i Barolo. I dette området så er
det i all hovedsak Nebbiolo druen som dyrkes for å gi den berømte rødvinen.
Giovanni Rosso var den som etablerte vingården for over hundre år siden, mens i dag er det
Davide Rosso, fjerde generasjon av familien som driver den. De bruker tradisjonelle metoder
som fermentering og maserasjon i betongtanker, som varer i ca 25 dager, og lagring i store
eikefat på over 5000 liter i 24 – 36 måneder. Vi fikk så den store æren av å smake tre viner
som de tappet rett fra fat! Disse vinene hadde ligget i overkant av ett år på fat, og var da circa
halvveis inn i fatlagrings-perioden, før de tappes på flasker.
Den første vi fikk smake var en Barolo Del Comune Di Serralunga d’Alba, en blandings vin,
med Nebbiolo druer fra forskjellige vinmarker de har i Serralunga.
Den andre vinen vi fikk smake var en Barolo Cerretta. Dette er en vin med Nebbiolo druer fra
en enkelt vinmark.
Deretter fikk vi smake en enkeltvinmarks-vin til; en Barolo Serra. Vi fikk dermed smake vin
som er under utvikling, hvor fruktige, friske og taninrike de er. Og ikke minst smake
forskjellen mellom vinmarks områdene, og betydningen jordsmonnet har for vinen.


Etter rundturen i produksjonslokalene og vinkjelleren, var det tid for mer vinsmaking på
terrassen hos produsenten, i den vakre vår solen.
Der fikk vi først smake en hvitvin, en Roero Arneis. Den er ikke fra Barolo, men litt lenger
nord i Langhe regionen, nemlig Castellinaldo d’Alba. Vinen er laget på en lokal hvitvinsdrue som heter
Arneis.
Rosso familien kjøpte i 2016 en vingård på Sicilia i nærheten av vulkanen Etna, så vin
nummer to var en rødvin derfra. Dette var Etna Rosso DOP Contrada Montedolce, en vin
laget på druen Nerello Mascalese.
Til slutt fikk vi i glasset en Barolo DOCG. Dette er en vin med Nebbiolo druer fra forskjellige
vinmarker de har i Serralunga. Denne vinen er laget med det målet om å lage en helt klassisk
Barolo vin.
En helt fantastisk opplevelse å få besøke vingården til Giovanni Rosso, for når vi sa vi var fra
Norge, så lyste de opp og sa at Norge var den beste og viktigste kunden deres. Besøket hos
vingården som skulle vare en og halv time, ble til to og en halv time. Det hadde fort blitt
lenger om vi ikke hadde en lunsjavtale i Barbaresco som vi måtte nå.
Det ble med det ene vingårdsbesøket på denne turen, siden de andre i reisefølget ikke hadde
den store vininteressen. Men jeg tror det var flere som fikk vekket interessen etter
denne opplevelsen.
Et besøk hos Giovanni Rosso anbefales på det sterkeste om du skulle være i området.
