Savoie + lagringsviner

foto: Vidar Pedersen – godtdrikke.net

3. januar 2020

Morten presenterte viner fra Savoie – Øst i Frankrike der han var på ferie i fjor. I tillegg startet han på sin lengre plan om å teste hvordan viner utvikler seg over flere år. Han har kjøpt inn flere flasker av samme vin, og tenker at vi i vinklubben skal vurdere vinene med jevne mellomrom (hvert 3. år).

Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2018 – Pris: 220,-
Portugal, Minho, Vinho Verde
Alvarinho 100%

Første vin som skal teste lagringspotensialet tar oss tilbake til høstens Portugaltur.
Ganske god intensitet av epler, blomster og steinfrukt (aprikos). Ganske konsentrert smak av sitrus, grønt eple, nøtter og honning. Oljeaktig. Lang ettersmak.

Terningkast: 5

Chignin Vieilles Vignes 2018 – Pris: 180,-
Frankrike, Savoie
Jacquère 100%

Nokså svak men spennende lukt! Gjærbakst, gult eple, sitrus, litt smøraktig/ost og noe vegetalt (gress/høy). Smaken er også litt tilbakeholden, men balansert og litt vannete munnfølelse. Gult eple, steinfrukt, mild camenbert og blomster i ettersmak. Behagelig!

Terningkast: 5

Fabien Trosset Avalanche Mondeuse Arbin 2017 – Pris: 190,-
Frankrike, Savoie
Mondeuse 100%

Intens lukt av mørke bær (solbær/bjørnebær), anis/lakris, tobakk og noe jordaktig. Konsentrert smak. Mørke bær, metallaktig, lakris, tobakk og svisker. Trå snerp – bør lagres.

Terningkast: 3

Jean-Francuis Quènard Terres Rouges Mondeuse 2017 – Pris: 200,-
Frankrike, Savoie
Mondeuse 100%

Mørke bær, lakris pepper og svisker. Smaker som saft av mørke bær (solbær), metallisk (animalsk), urter og pepper. En litt mer elegant og balansert vin enn den forrige.

Terningkast: 4

Colombier Crozes Hermitage 2017 – Pris: 250,-
Frankrike, Nord-Rhône, Crozes Hermitage
Syrah 100%

God intensitet! Mørke bær (moreller), pepper, saltaktig/mineralsk, animalsk og rosmarin. Smaken er konsentrert og lang. Moreller (mørke bær), pepper, vanilje, blod (animalsk) og skifer/steinstøv.

Terningkast: 5

Morten serverte Pizza før vinsmakingen, og Tartiflette (tradisjonell rett fra Savoie) etterpå. Nydelig mat som passet godt til kveldens gode viner!

Mos Morten