Juleøl 2017

Lørdag 18/11-17

Juleølsmakingen i 2017 flyttet tilbake til Våganeshuset. Tradisjon tro smakte vi på ølet etter «Norbrygg dommerskjema», og etter smakingen hadde vi spekemat med tilbehør. Vi smakte 10 juleøl fra vinmonopolet. Blindsmakingen fra 2016 ble suksessfyllt gjentatt i år. Alle øl kom fra polet på Sola, og skuffende var stor for enkelte da de fant ut at Hansa var fraværende i år. Det var fordi de ikke hadde fått inn Hansa da jeg handlet.

Snittberegning gjør at det er små marginer mellom de forskjellige ølene, men vi legger også vekt på hvor mange som hadde ølet som favoritt og med mer. Sortert i rekkefølge fra beste til dårligste. Poengskalen går opp til 50 poeng.

1. Haandbryggeriet – Fatlagret Nissemor – Pris:89,90- (0,5l)

 

Fatlagret nissemor var årets beste øl! Med smaker som karamell, mørk sjokolade, røyk, honning og vanilje (!) var dette et spennende men samtidig lettdrikkelig øl som mange hadde blant sine favoritter. Høyest poengsum hos 3.

Poeng: 29 – 45. Snitt 37
Terningkast: 6

 

2. Middelthon – Stavanger Juleøl – Pris: 49,90-

Kanskje dagens største overraskelse når jeg tok av sølvpapiret! Det er ikke mange som har fått med seg at Middelthon lager øl, og så godt! Dette er kanskje det beste valget til julemiddagen. Et tradisjonelt juleøl med gode kvaliteter i lukt og smak. Dette fikk den jevneste poengsummen i kveld, og høyest poengsum hos 2.

Poeng: 34 – 41. Snitt 36
Terningkast: 6

 

3. Aass – Vellagret juleøl – Pris: 49,90-

Aas vellagret kom seg opp på pallplass i år igjen etter å ha falt nesten ned på bunn i 2016. Fortsatt litt søt, men på en ganske god måte i år. Det ble nevnt søt karamell og banan på smak. Favoritt hos 3 deltagere.

Poeng: 28 – 41 Snitt: 34
Terningkast: 5

 

 

4. Gouden Carolus Christmas – Pris: 72,90-

Kveldens eneste utenlandske øl – fra Belgia. Fint utseende, men alt for lite lukt! Ettersmaken er lang, og det er mange spennende smakskomponenter! Karamell, kamfer, lakris/anis. «Kongen av Danmark» på flaske 🙂 Dette ølet hadde størst spredning i poengsum. 2 hadde denne som sin favoritt.

Poeng: 23 – 44 Snitt: 34
Terningkast: 5

 

 

5. 7 fjell – 7 sorter Christmas ale – Pris: 57,90-

7 sorter falt mer i smak hos IPA-elskerne enn de som foretrekker mørkt øl. Ganske dødt, og mye humle! Lang ettersmak og et pent utseende. Kanskje det ølet med minst kullsyre.

Poeng: 28 – 41 Snitt: 33
Terningkast: 4

 

 

 

6. Berentsen – Julefnugg 2016 – Pris: 48,90-


En liten vri på en gammel slager. Dette er fjorårets vinner bokstavelig talt. Berentsen Julefnugg 2016 som har stått lagret i flaske. Dette kunne vel skjennes igjen på co2-nivået som var nesten fraværende. Dette ølet var mye mer spenstig og spennende i fjor (snitt på 38), men klarte seg midt på treet i år.

Poeng: 27 – 39. Snitt: 32
Terningkast: 4

 

7. Nøgne Ø – God Jul – Pris: 60,10-

 

Et øl fra Nøgne Ø som vi ikke har hatt med tidligere. Ganske mørkt øl med mye røyksmak (bålsmak). Kan med fordel nytes som Avec, men kanskje litt vel kraftig til maten.

Poeng: 25 – 40 Snitt: 32
Terningkast: 4

 

 

8. Ringnes – Julebokk – Pris: 44.90-

Ringnes Julebokk har vi ikke hatt med på juleølsmakingen på noen år nå. En klassiker som mange sverger til. Lukter som gotteri, karamell og kaffe. Litt banan i smaken. Godt skum og lang ettersmak. Ganske lettdrikkelig.

Poeng: 26 – 38 Snitt: 32
Terningkast: 4

 

 

 

9. Cervisiam – Choclate salty christmas balls – Pris: 76,90-

Dette var kveldens desidert mest spesielle øl! Lite skum, men fin farge. Røyk, kaffe, karamell(saus) og mørk sjokolade. Og så var det en komponent som vi ikke klarte å ta igjen før vi så navnet på dette ølet: Salt! Ganske så spesielt, og kanskje litt for mye så.

Poeng: 25 – 32 Snitt: 29
Terningkast: 3

 

 

10. Kinn Eld – Pris: 104,90- (0,75l)

Kinn har vi hatt med et par ganger før og gjort det nokså bra. Desto større nedtur i år!  Det lukter faktisk røykelaks! Og det smaker også slik… Ganske syrlig, og smaker av lys karamell/smørbukk. Merkelig smak, noe som fikk litt forklaring da vi avslørte etiketten og fant ut at dette er et hveteøl. Kveldens klare taper.

Poeng: 19 – 28 Snitt: 25
Terningkast: 1

 

 

 

 

Vi avsluttet kvelden med spekemat, øl og aquevitt som tradisjonen er.

Nok en vellykket juleølsmaking 🙂

 

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.