Bordeaux

På 1800-tallet var Bordeauxvinene sterk etterspurt og mange ble rik. På denne tiden ble mange av vinslottene bygget som er så karakteristisk for store vingårder i Bordeaux. I 1855 ble den offisielle klassifikasjonen av Bordeauxviner fra 1855 foretatt. Her ble de 61 beste vinslott inndelt i fem Cru’er. Inndelingen er den samme i dag og slottene i Premieur Cru klassen er fortsatt sett på som de ypperste.

Rød Bordeaux er vanligvis en blandingsvin. Tillatte druetyper er Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Malbec og Carménère, hvorav Malbec and Carmenere er sjeldent brukt.

Hvit Bordeaux er hovedsakelig og i tilfelle av de søte vinene fra Sauternes utelukkende, laget av Sémillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle

Bordeaux er klassikernes klassiker, aristokratisk og erkekonservativ. Den store regionen sørvest i Frankrike gir oss de mest berømte rødvinene, de mest intense dessertvinene og faktisk også noen av de beste tørre hvitvinene i verden.


Ch. Potensac 2007 – Pris: 335,-
Frankrike – Bordeaux – Medoc
Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 20%, Cabernet Franc 15%
Dyp rødbrun vin med god intensitet. Solbær, plommer, lakris og lær i lukten. En godt komponert vin med smaker av røde bær.

Terningkast 5


Ch. Dudon 2005 – Pris: 155,-

Frankrike – Bordeaux
Cabernet Sauvignon 28%,Cabernet Franc 30%,Merlot 40%,Malbec2%
Lysere rødbrun. God intensitet. Mange spennende lukter; jordkjeller, plommer/svisker, trøffel, sopp, nøtter, kamfer og røde bær. Smaker av røde bær, lakris, trøffel mm. Mye for pengene!

Terningkast 5


Ch. Paveli de Luze 2013 – Pris: 249,-

Frankrike – Bordeaux – Margaux
Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 30%
Dyp rød med blåskjær. God intensitet. Lukter som plomme, kirsebær, blomst, vanilje og lakris. Hint av lær, paprika og bringebær. Smaker fruktig med litt blomst og pepper. Varm.

Terningkast 4


Ch. Mercier Cuvèe Prestige 2008 – Pris: 189,90-

Frankrike – Bordeaux – Côtes de Bourg
Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon
Lys rød. Grei intensitet. Røde bær, lær, jord, kamfer, peppermynte og plommer. Smak av urter, fat og bær. Underutviklet? Anonym.

Terningkast 3


Ch. Langlais 1988 – Pris: 272,-

Frankrike – Bordeaux – St. Emilion Puisseguin
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot
Lys rødbrun. Intens! Lukter maltekstrakt, sviske, honning og lakris. Kvae og bål? Smaker kjeller. Bær, bål jordbær og sviske. Spennende!

Terningkast 4


Ch. de Myrat 2009 – Pris: 199,90- (1/2-flaske)

Frankrike – Bordeaux – Sauternes
Semillion 78%, Sauvignon Blanc 8%, Muscadelle 4%
Søt dessertvin. Lys gyllen og intens lukt av plomme, aprikos, honning og røyk. Denne inneholder 50% mer sukker enn Cola! En god desservin i små doser!

Terningkast 4


Hos Ivar

Kommentarer er skrudd av for Bordeaux
Vinsmaking

Bordeaux

Etter opplading hos Morten beveget vi oss til hjertet av Bordeaux i kjelleren hos Ivar. Les her for å finne ut mer.

BordeauxBordeaux

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.