Boblefest med Ingvild Tennfjord

Boblefest med Ingvild Tennfjord

Nok en gang var vinklubben på ekskursjon for å lære mer om vin. Denne gangen var det vinkurs med Ingvild Tennfjord på Gaffel og Karaffel. Det var aftenbladet som stod bak.

Bobler med Ingvild Tennfjord
Bobler med Ingvild Tennfjord

Vi møtte opp til avtalt tid og fikk servert hvert vårt glass med bobler ved inngangen. Vi avslørte raskt innholdet; Litt søtt, pæresmak; Prosecco !! Eg god velkomstdrink tenkte vi! Når Ingvild da kom på scenen og begynte å snakke om kvendens første vin (Snurr på glasset. Har den liten, middels eller stor intensitet?) så hadde enkelte i salen allerede tømt glasset. Ingen nevnt – ingen glemt…

Nok om det; Kvelden var som overskriften antyder satt av til smaking av bobleviner, og utvalget var som følger;

1 – Pizzolato Prosecco – Kr. 136

Italia, Veneto, Treviso

Middels intensitet. Smak av Pære, epler og sitron. Ganske syrlig, og det er det som skjuler sukkeret i smaken. En ukomplisert vin som passer til velkomstdrink.

2 – Jaume Serra Brut – Kr. 104

Spania, Catalonia, Penedes

Cava er laget på «champagnepetoden» med flaskegjæring i 9 mnd. Vi kjenner lett eplesmaken, og så er der noe annet. Invild likte å kalle dette for en skygge eller en basstone. Grapefrukt i smaken, og kanskje bringebær i ettersmaken? Cava passer perfekt til tapas! Bitterheten gjør seg til mat.

3 – Demilly de Baere Extra Brut – Kr. 256

Frankrike, Champagne

Kveldens første Champagne er også den rimeligste. Flere reaksjoner der noen likte den mens andre virkelig mislikte den.Ingvild brikte denne for å introdusere oss til autolyse som er resultatet av å la gjæren ligge i flasken i lengre tid. Champagne skal flaskemodnes i minst 24 mnd, og de fleste lagres lengre enn det. I denne vinen kjente vi en lite utviklet gjærsmak som er mer som å lukte på fersk butikkgjær. I tillegg var det lukter av eple/eplekjærne og stilk. Litt mer komplekst enn Cavaen, men ikke så utviklet som en kanskje liker. Denne har «små» bobler, er litt bitter, og ganske syrlig. Vil smake bedre til mat!

4 – Henriot Brut Souvrain – Kr. 359

Frankrike, Champagne

Presentert som «alkymisten» til Vauve Cliquot (den gule enke). Det høres magisk ut, men betyr bare at han som lager Henriot tidligere har jobbet som agronom for Vauve Cliquot. Uansett er vi på en helt annen klasse Champagne her! Bedre intensitet, lukter som eik, vanilje, brent og nøtter (alt pga fatlagring). Hav, blomster, gjærbakst, saltiness og sitrus. Kompleks! Og så lange bobler! Invild kalte det kondisjonen til boblene. Passer til alt av sjømat!

5 – Pol Roger 2006 Brut – Kr. 489

Frankrike, Champagne

Mange tror at Champagne ikke kommer med årgang. Det er for så vidt korrekt, men du finner enkelte årganger som egner seg. Det er ofte Gran Cru – fra de beste markene. Den siste vinen er slik. God intensitet, ganske kompleks og en del autolyse. Lange bobler!

IMG_8964

Ingvild demonstrerer gjærsoppens liv i en flaske, og ender som soppen opp med å dø. Men hun tror på et liv etter døden! I flasken får gjærsoppen lov til å ligge i flere år og påvirke smaken til vinen. Det er dette vi kaller autolyse. Soppen gir vinen en lukt av bakverk, og smaken blir mer kompleks. Det er dette som gjør at Champagnen er mer kompleks enn for eksempel Cava og Prosecco, og det er også noe av grunnen til at Champagne har høyere pris enn konkurrentene.

Kommentarer er skrudd av for Boblefest med Ingvild Tennfjord
Arrangement

Boblefest med Ingvild Tennfjord

IMG_8964

Nok en gang var vinklubben på ekskursjon for å lære mer om vin. Denne gangen var det vinkurs med Ingvild Tennfjord på Gaffel og Karaffel.

Sjekk sida med resyme fra vinsmakinga her.

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.