Img 6940
Arrangement,  Vinsmaking

Vinsmaking med Grace Wine fra Japan

Denne gangen hadde Stavanger Vinforum besøk av importøren Red & White og Ayana Misawa fra Grace Wine som produserer vin i Yamanashi, Japan. Ayana er 5. generasjon vinmaker i familien Misawa, og en meget kunnskapsrik dame som fortalte om både historien, området, druene og selvsagt også vinene til Grace Wines.
Vingården ble startet i 1923 av Misawa-familien, og de er et av de ledende vinhusene i Japan. Det finnes i dag rundt 500 vingårder i Japan, og hele 90 av disse ligger innenfor Yamanaschi GI. Antall produsenter vokser raskt. Historisk sett startet de å dyrke druer i området fordi det var for bratt til å dyrke ris, men det har vist seg at det egner seg godt til vindruer. Området er forøvrig kjent for sine orkideer som dyrkes overalt!
Regionen ligger der 4 tektoniske plater møtes, og Japans høyeste fjell (og aktive vulkan) Mount Fuji ligger like i nærheten. På grunn av den vulkanske aktiviteten her er det en mengde varme kilder, og i disse er det hele 9 forskjellige typer vannkvalitet som bidrar til mye forskjellig terroir og jordtyper.

Img 6975

Ayana er veldig opptatt av den lokale stedegne druen Koshu som har blitt dyrket der i over 1000 år. Druen er relativt tander og krever forsiktig behandling. Den oksiderer lett, så det er viktig at druen og juicen har lite kontakt med oksygen i vinmakingen. I Katsunuma der Grace Wine dyrker sin Koshu vokser plantene i et pergola-system. Druene plukkes for hånd, presses forsiktig, fermenteres og lagres på ståltank.


Img 6953

Grace Koshu White 2022 – Pris: 335,-
Produsent: Grace Wine
Japan, Yamanashi, Katsunuma Village
Druer: Koshu 100%

Lys strågul farge. Duft av grønne bær, røyk, blomster, pære og sitron.
I munnen: Medium+ men krisp syre. Elegant og forsiktig i starten, men vokser litt og har godt med stoff. Fruktig smak av grønne urter, stikkelsbær, krydder og hvite blomster. Lang.

87 poeng


Img 6956

Grace Blanc de Blancs Late Disgorged 2016 – Pris: 1300,-
Produsent: Grace Wine
Japan, Yamanashi, Misawa Vineyard
Druer: Chardonnay 100%

Det er kun produsert ca 1000 flasker av denne vinen, og hele 100 av disse er eksportert til Norge.
Lys gul farge. Elegant duft av kjeks, eple og urter. I munnen: Veldig elegant mousse og høy syre! Smak av epler, sitron, kjeks, grapefrukt salt mineralitet og nøtter.
En elegant, slank og krisp vin med god struktur og lang ettersmak av nøtter og grapefrukt. Smaken av kjeks henger igjen flere minutter.

92 poeng


Img 6960

Grace Cuvée Misawa Blanc 2022 – Pris: 800,-
Produsent: Grace Wine
Japan, Yamanashi, Misawa Vineyard
Druer: Chardonnay 100%

Lys gul farge. På nesen er der gul frukt/steinfrukt, bakt sitron, flint, elegant fat og vanilje. Smaker av fat/eik, steinfrukt, eple, sitrus, krydder og mineralitet. Medium syre som er godt integrert, balansert med god struktur. Kjentes litt vannete med en gang, men har en fin avslutning med stor kropp og en del stoff. God lengde.

89 poeng


Img 6965

Grace Akeno Red 2020 – Pris: 550,-
Produsent: Grace Wine
Japan, Yamanashi, Misawa Vineyard
Druer: Cabernet Franc 8%, Cabernet Sauvignon 28%, Merlot 63%, Petit Verdot 1%

Rød farge med medium dybde. Lukter av plomme, fat, krydder og vanilje.
Smaken er fruktig av solbær, plomme, pepper, fat, litt lakk, røykaktig mineralitet og eukalyptus. Medium+ syre og fine tanniner. Slank og syrlig med god lengde.

87 poeng


Img 6969

Grace Shugoro – Pris: 450,-
Produsent: Grace Wine
Japan, Yamanashi
Druer: Muscat Baily A 50%, Koshu 50%

En forsterket vin (hetvin) laget på solerametoden med vin helt tilbake til 50-årene. Relativt lavt sukkernivået på 42 g/l.
Lukter av tørket frukt (svisker) søt tobakk, mørk sjokolade og karamell. Smaken er litt oksidativ med tørket frukt, karamell, tobakk og litt kaffe. Fint balansert sødme og alkohol som ikke maskerer frukten.

91 poeng


Dette ble en meget spennende smaking for oss som ikke har smakt japanske viner tidligere. Spesielt spennende å smake Koshu-druen som er stedegen og en veldig god vindrue. Dessverre er prisen på vinene litt høy i forhold til kvaliteten som forøvrig er høy.
Det var spennende å høre på Ayana som er en meget flink og engasjert vinmaker som bryr seg om både historie, kultur, natur og selvsagt familiens vingård.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.