Bli kjent med...,  Informasjon

Bli kjent med druen Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er en drue som skiller seg en del fra andre kjente grønne druer. Svært aromatisk, ofte med mange grønne lukter, og veldig ofte lukter den gress og grønne stikkelsbær. For meg lukter den som bladene fra solbærbusken, og dessverre bikker den ofte over til å lukte kattepiss. Ikke det du helst er ute etter i en vin. Når det er sagt gir den ofte svært syrlige viner – noe som er inn i tiden.

Druen kommer opprinnelig fra Bordeaux i Frankrike der den blandes med druen Semillon og som regel ligger på eikefat før den kommer på flasker. Det er ofte veldig gode matviner. Men det er i Loire du finner de beste vinene laget på Sauvignon Blanc, i kjente viner som Sancerre og Pouilly Fumé. Gode viner som gjerne gir saltaktige mineralske toner og kompleksitet. De senere årene har druen funnet seg veldig godt til rette i New Zealand der de lager viner av SB med veldig tydelig duft av tropisk frukt i tillegg til de grønne tonene. Rimelige viner som er lette å like. Vi kan godt si at det er Sauvignon Blanc som har gjort New Zealand kjent i vinverdenen.


Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2024

Produsent: Matua Wines
Område: New Zealand, Marlborough
Druer: Sauvignon Blanc 100%
Pris: 152,90-

Jeg har valgt en rimelig vin fra New Zealand som den første vinen. Et godt eksempel på hvordan en enkel Sauvignon Blanc fremstår med grønne urter, eple, nestle og tropisk frukt.
I smaken er stikkelsbæret litt tydeligere, og ellers finner du mye av det samme som på lukt. Slank, krisp og med høy syre!
Legger du merke til duften av solbærblad her? Jeg assosierer denne lukten av ammoniakk som kattepiss, men det er ikke alle som er like sensitive til denne lukten. Hvis du ikke kjenner denne er det en god vin til 150kr.


Jean Pabiot Domaine des Fines Caillottes Pouilly-Fumé 2023

Produsent: Jean Pabiot et Fils
Område: Frankrike, Loire, Pouilly-Fumé
Druer: Sauvignon Blanc 100%
Pris: 252,90-

Vin nummer 2 er fra Loire i Frankrike. 
Her kjenner du også de grønne urtene, stikkelsbær og sitrus. Men den har også denne saltaktige mineraliteten som jeg ser etter, samt noe blomster i lukten. På smak finner du mye av det samme, samt litt antydning til tropisk frukt. Den er like syrlig som vinen fra New Zealand, men her kjenner du en litt annen tyngde i munnen og høyere konsentrasjon i smaken som er balansert og behagelig.

Smak disse to vinene ved siden av hverandre for å forstå hva kvalitetsforskjell i vin faktisk er!


Et annet godt alternativ smakte jeg nettopp på en smaking med viner fra Slovenia. Les mer her.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.