Vinsmaking

Bobler

Undertittel: Perler for svin 🙂

Vi satte i gang med godt mot for å finne ut mer om forskjellige typer musserende viner. Hva er forskjellen? Hvorfor er Champagne dyrere enn Cava? Hva er det som fascinerer oss med Bobler?

Bobler

7. juni 2019

Lett inspirert av Ingvild Tennfjord og diverse andre kilder ville vi lære litt mer om musserende og perlende vin. Vi har jo smakt litt musserende opp igjennom, men vi har ikke hatt en vinsmaking kun med musserende viner. Hva er forskjellen på en Champagne og en Cava? Hva er grunnen til at noen musserende viner er så mye dyrere enn andre? Hva er det med de forskjellige metodene for å få bobler i vin?

Vi startet med 4 viner laget på «Tradisjonell metode» som mange også omtaler som «Champagnemetoden». Her lages det først en basevin på tradisjonell måte før denne tappes på flasker sammen med sukker og gjær. Gjær som spiser sukker danner alkohol og Co2. Vanligvis frigjøres Co2’en, men i tette flasker vil den lage bobler. Ved å la gjærrestene ligge i flasken vil disse tilsette smak på vinen som likner på bakverk/gjær. Dette kalles autolyse. Før vinen selges blir gjærrestene fjernet.

De 3 første vinene er laget på tradisjonelle «Champagnedruer» som er Chardonnay, Pinor Noir og Pinor Meunier. Den siste er en Cava laget på tradisjonelle druer fra Catalonia.

Taittinger Millesieme Brut 2013 – Pris: 560kr
Frankrike – Champagne
Pinot Noir 50%, Chardonnay 50%

En årgangschampagne som har god intensitet av epler, honning, gjærbakst, sitrus, rose, pære og noe smøraktig.
Denne har små elegante bobler som barer lenge. Fruktig smak av sitrus, honning, tropisk frukt og gule epler. Veldig behagelig og utrolig god! Lang ettersmak.

Terningkast: 5

Nyetimber Rosè – Pris: 500kr
England
Pinot Noir 60%, Chardonnay 35%, Pinot Meunier 5%

Den første engelske produsenten av musserende som satset på Champagnedruer, og veldig anerkjent for sin kvalitet. Vinen har god intensitet av autolyse, nype, sjø (blåskjell), moden ost, malt og røde bær.
Smaker rips, krydder, nype, epler, jordbær, sitrus og honning. Litt bitter men lang ettersmak.

Terningkast: 5

Cecilia Brut NV – Pris: 150kr
New Zealand – Marlborough
Pinot Noir 65%, Chardonnay 35%

Litt mindre intensitet på denne. Gule epler, pærer og bakverk. Stikkelsbær, sitrus og tropisk frukt.
Kremete munnfølelse med smak av epler, sitrus, tropisk frukt, honning og anis. Litt bitter ettersmak.

Terningkast: 4

Federico Paternina Banda Azul Brut Vintage – Pris: 90kr
Spania – Catalonia
Xarel-lo 40%, Parellada 30%, Macabeo 30%

Over til Cava og litt andre druer. Dette gir også en annerledes lukt som i første nesedrag minnet om sure sokker 🙂 Når boblene roet seg ned fant vi andre lukter; Gul plomme, sitrus, grønt eple, tropisk frukt og toast.
Relativt store og nokså holdbare bobler. Smaker sitron(drops), pære, melon, grønne epler og noe som minner om smågodt. Veldig bra til prisen!
Terningkast: 4

Over til neste metode for å få bobler i vin: Petillant Naturel, eller Pet.Nat som den også kalles. Her tappes vinen i flaske før gjæringen er ferdig. Gjær og sukker følger med i flasken, og prosessen fortsetter etter tapping. Dette gjør at boblene blir fanget i flasken. Her fjernes ikke gjærrestene, og disse vinene kan derfor være litt skyet.

Bulle Nature Petillant Naturel 2016
Frankrike – Loire
Chenin Blanc 50%, Chardonnay 30%, Groslot 20%

Denne er litt skyet. Har god intensitet av epler, honning gul plomme og gjær.
Lett skummende kropp med lette bobler som løfter seg opp i gommen. Smaker nesten som fruktøl og har en bitter ettersmak. Eplesider, appelsin (sitrus) og urter.

Terningkast: 3

Neste metode er Charmat-metoden, også kjent som tankmetoden. Denne er mye brukt på viner som er ment å ha mye fruktighet og som skal drikkes unge. Den mest kjente er nok Prosecco, men det er mange andre som er laget med denne metoden.

Tramontino Lambrusco di Sorbara Rosato Frizzante 2018 – 125kr
Italia – Emilia Romagna – Modena
Lambrusco 100%

Bringebær, pære, tutti frutti og rød rose.
Smak av røde bær, pæreis, vannmelon og pistasje. Relativt lite bobler.
Terrassevin!

Terningkast: 4

Abbazia Moscato – Pris: 85kr
Italia – Piemonte
Moscato 100%

Siste vin er nesten som dessertvin. Her er gjæringen avbrutt tidlig for å beholde mest mulig sukker i vinen (86g/l), men så er det kun 6% alkohol.
Lukter som gult eple, (honning)melon og blomster.
Smaker søte druer, melon, limoncello, urter og krydder.
Fine lette bobler i denne. En helt annerledes musserende!

Terningkast: 5

Vi kan konkludere med at det er en del forskjell på dyre og rimeligere musserende viner laget på tradisjonell metode. Samtidig er det nok stor forskjell på ulike Champagner også. Vi fant også ut at England lager musserende vin med god kvalitet!
Det er forskjell på både bobler og smak i viner laget på forskjellige metoder. Og det finnes gode alternativer til Prosecco kan være både bedre og billigere! Nok en vellykket smaking!

Etter smakingen ble det servert spekemat og fast-oster.

Hos Karl Petter

Kommentarer er skrudd av for Bobler

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.