Høstviner med Ingvild Tennfjord

18. oktober 2019

3 av vinklubbens medlemmer var med på vinsmakingen “Smaken av høst” med Ingvild Tennfjord på Gaffel og Karaffel i Stavanger. Som vanlig vartet Ingvild opp med et show som fikk oss til å le, samtidig som vi lærte enda litt mer om vin. Denne gangen var det viner som passer til høstens matvarer som stod i fokus.

Santa Julia Brut – Pris: 133,-
Argentina – Mendoza
Pinot Noir 55%, Viognier 10%, Chardonnay 35%

Første vin var en musserende fra Argentina. Er virkelig overraskelse! Middels syrlighet med middels/store bobler som varer en stund. Laget på Charmant-metode (tankmetode), men har mye mer personlighet enn en Prosecco. Epler, grapefrukt og et hint av autolyse?
Tirsdagsbobler kaller Ingvild denne. Bobler som du kan unne deg til hverdags 🙂 Perfekt til kantareller/sopp.


Barton & Guestier Chablis Saint Louis 2017 – Pris: 170,-
Frankrike – Burgund
Chardonnay 100%

Neste viner en Chablis som gir mye for pengene. Lukter av sitrus (lime) og epler.
Høyt syrenivå, med smak av sitrus og salter/mineralitet.
Chablis er naturlig valg til reker og skalldyr, men passer også til lyst kjøtt og sauser med smør.


Le G de Chateau Guiraud 2017 – Pris: 200,-
Frankrike – Bordeaux
Sémillon 50%, Sauvignon Blanc 50%

Denne er en gammel kjenning som vi hadde til årsmiddagen i 2017. God intensitet av stikkelsbær, solbærblad (kattepiss) og saltaktig (mineralitet). Stor munnfølelse og lang ettersmak! Eple, steinfrukt og litt bitterhet.
Passer til kraftfulle krudrede retter (gryterett) som f.eks. Chili con Carne.


Ioppa Colline Novaresi Vespolina Coda Rossa 2018 –
Pris: 150
Italia – Piemonte
Vespolina 100%

Dette var et nytt kjenskap. Nesten som en billig-nebbiolo. Lys farge og ikke så intens lukt, men har en relativt stor munnfølelse. God syre, og ren smak av kirsebær, rips, sort pepper og lakris. Mye for pengene!
Denne passer til pasta, pizza, sopp og lette kjøttretter. Kanskje til tacoen?


Habrard Crozes Hermitage 2017 – Pris: 245,-
Frankrike – Nord-Rhône
Syrah 100%

Lukter av mørke røde bær, skogbunn på høsten (forråtnelse/decay).
Middels munnfølelse men lang ettersmak! Solbær, sort pepper, vanilje, bjørnebær og animalst smak. Nydelig!
Dette er det klare valget til viltkjøtt, biff, lam, kalv og sauser basert på kraft.


Ch. Haut-Claverie 2016 – Pris: 140,- (37,5cl)
Frankrike – Bordeaux
Sauvignon Blanc 20%, Sémillon 80%

Til dessert – Sauternes!
Her er det mye som skjer! Fersken, tørket aprikos, honning, nøtter, appelsinskall, nellik og muskat. Jul på flaske! En hyggelig priset Sauternes.
Dette er perfekt match til eplekake, men passer også godt til bær, ost (muggost) og gåselever…


Nok en vellykket smaking med Ingvild Tennfjord! Hun kommer tilbake med 3 nye smakinger de neste månedene, så det kan være vi sees igjen snart!