Bloggen vår
Bloggen vår
3 hardbarkede medlemmer i Joa Vinklubb stilte opp på Stavanger Vinforums vinmesse 2016 på Victoria hotell.
Vi startet vinmessen med en liten smarksrunde hos «Palmer Group» etter registreringen, kjapt etterfulgt av lunch på Big Horn.
Etter lunch fikk vi tid til en liten smaksrunde til før vi skulle på seminar: «Rundreise i Italia» med Master of Wine Mai Tjemsland.
Dette var en interessant rundreise i
Italiensk vinproduksjon og viner. Mai
Tjemsland jobber for vinimportøren
Autentico som også hadde stand på
vinmessen, og vinene hun presenterte
kom fra Autenticos sortement:
1.Franciacorta Saten Brut 2011
Dette er en musserende vin av Chardonnay som er laget på champagnemetoden i Lombardia. En grei vin, men relativt dyr (289,90-)
2.Pecorino Abruzzo DOC 2014
En vin med spesiell men god smak. Mai mente at denne passer godt til krydret mat som f.eks. asiatisk. Vinen er fra Abruzzo, og er laget på vindruen Pecorino som betyr sau. Den har fått navnet sitt fordi sauer som beitet fritt i fjellene spiste denne druen som man trodde var utryddet frem til for få år siden. (Kr 139,90-)
3.Valpolicella Ca’Fiui 2014
En vin fra Veneto-området på druene; Corvinone 50%, Corvina 30%, Rondinella 15% og Molinara 5%. Helt OK vin. (Kr 194,90)
4.Barbera del Monferrato 2014
Tilbake til Piemonte som vi kjenner godt etter hvert. 100% Barbera. Frisk vin, men litt bitterhet også. Passer vistnok godt til fisk ifølge Mai. (Kr 151,50)
5.Fonterenza Brunello de Montalcino 2010
Brunello di Montalcino fra Toscana er laget på 100% Sangiovese Grosso som er en avart av Sangiovese. Disse vinene skal være lagret i minst 48 mnd i bocca (store fat). 2010 skal være en spesielt god årgang for Brunello, men prisen var ganske stiv (Kr 539,90). Relativt mye snerp i denne.
6.Etna Rosso Quota 600 Contrada Arccuria 2013
Så har vi kommet til Sicilia. Bduen Nerello Mascalese er Sicilias svar på Nebbiolo. Druene i denne vinen er dyrket 1200m over havet!
En veldig god vin! (Kr 339,90)
Så var vi på frihånd igjen, og vi gikk nok en smaks-runde hos de forskjellige utstillerne.
En av de mest facinerende utstillerne, «La Mano Verde», hadde kun 2 viner med seg. De reklamerte med at de var den eneste produsenten i Piemonte som lagret viner på terracotta-krukker. Da Svein-Erik nevnte at de forsket på dette hos Rivetto ble damen interessert og skulle undersøke :-)
Snart var det klart for vårt andre seminar; «Master Class med Alessio Planeta». Dette er en produsent som eier flere marker på Sicilia, og han er meget engasjert og glad i Sicilia. Som han sa; Hvis noen sier at en vin er fra Sicilia blir jeg fornærmet. Der er mange områder på øya, og det er mange forskjellige egenskaper på de forskjellige områdene.
Seminaret var meget interessant for Joa Vinklubb som hadde tatt plass på første rad. Spesielt ett medlem som planlegger tur til Sicilia til sommeren satte pris på å få vite litt mer om øya.
Visste du at Scicilia har større vinproduksjon enn Chile for eksempel? Det er ikke mer enn 20 år siden de var større enn Australia som i dag er verdens største produsent av vin....
1. Carricante Eruzione 1614 DIC 2014
Den første vinen var fra området Sciara Nuova på Etna og dyrket 870 meter over havet. Laget på druene Carricante 95% og Reisling 5% i vulkansk jodrsmonn. En veldig god vin!
Mye som skjer; epler, hvite blomster, honning. Frisk vin! (Kr 255,-)
2.Chardonnay Sicilia bianco DOC 2013
Dette er på en måte signaturvinen til Planeta. De har grodd Chardonney på gården siden 1985. Lagres på fat + flaskemodning. Rund / kremet smak, men med litt sting på slutten. Helt klart en matvin! (Kr 295,-)
3.Cerasuolo di Vittoria DOCG 2013
En spennende vin fra Vittoria (sør-øst på øya) som er den eneste plassen der de dyrker nok av druetypen Frappato til at den er klassifisert. Laget altså på Frappato 60% og Nero d’Avolo 40%. Varm munnfølelse med jordbær i smaken. En perfekt pizza-vin! (Kr 199,90-)
4.Plumbago DOC
Denne hadde vi også på «juleviner» rett før jul. Er også kjent som et veldig godt taxfree-kjøp på flyplasser (halv pris der). Denne er dyrket i Ulmo (vest-Sicilia) på druen Nero d’Avolo. Denne kan med fordel serveres til biff. En «stor» vin som gir fyldig munnfølelse. Røde bær og plomme. (Kr 185,-)
5.Santa Cecilia Noto DOC
Vindruer fra Ulmo og Buonivini i Sambuca di Sicilia og Noto (Sør-Sicilia). Druene vokser i sandholdig jord i «fødestedet» til druen som vinen er laget av; Nero d’Avolo. En elegant vin som kan passe til f.eks. lam. Syrlig. Litt som viner fra Piemonte... (Kr 195,-)
6.Passito di Noto DOC
En dessertvin av druen Moscato di Noto. En balansert desservin med smaker av aprikos, sitrus og ingefær. Veldig god!! (Kr 275,-)
Et veldig interessant seminar av en mann som brenner for det han driver med. Han fikk også vist oss en del av det mangfoldet som er på Sicilia der de dyrker viner i mange forskjellige jordsmonn fra havnivå til 1200moh.
Etter at vi hadde smakt oss litt videre hos utstillerne gikk vi på Big Horn og spiste middag før vi tok turen til «fargegata» og avsluttet det hele med en øl...
lørdag 16. januar 2016
Stavanger vinforums vinmesse 2016