Screen shot 2021 07 26 at 11.05.26 am 1
Bli kjent med...,  Informasjon

Bli kjent med druen Albariño / Alvarinho

Dette er en artikkel i serien «Bli kjent med …» der vi presenterer druer, vinstiler og andre tema som kan hjelpe nye vinelskere som ønsker å lære mer om vin. Artikler i serien samler vi på denne siden.

Nok en drue som er kjent med to navn, men denne gangen går grensen mellom Spania og Portugal. Albariño er navnet på druen i Spania der den stort sett dyrkes helt nord-vest i landet i regionen som heter Galicia. Rett over grensen i Melgaço og Monção i Portugal skifter druen navn til Alvarinho, men vinene dyrkes stort sett på samme måte. Historisk sett dyrket de drueplantene som pergola som gav skygge til andre planter i kjøkkenhagen, men i dagens vingårder dyrkes det med vanlig oppbinding. Smaken på disse vinene kan til forveksling minne om riesling, men skiller seg ved at de sjeldent smaker petroleum, men heller har litt blomsterduft. Du kan også oppleve en litt saltaktig smak, spesielt vinene som er dyrket nært Atlanterhavet i Spania.

Det lages viner av Albariño noen andre steder i verden. Det finnes blant annet noe gode eksempler fra Uruguay.


Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2024

Produsent: Soalheiro
Område: Portugal, Minho, Vinho Verde
Druer: Alvarinho 100%
Pris: 206,90-

Joa Vinklubb hadde et fantastisk besøk hos Soalheiro da vi reiste til Portugal. Gården ligger i Melgaço helt på grensen til Spania, og de kjøper druer fra mange lokale bønder for å lage vinen sin. Nord i Portugal kalles ofte de hvite vinene for «Vinho Verde» som betyr grønn vin. Det henspeiler deg på fargen som de hvite vinene har, og må altså ikke tas bokstavelig.

Lys gulgrønn. God intensitet og kompleksitet; Fersken, sitrus, eple, honning, pære, blomst, aprikos og litt mandel. God lengde med mineralitet.


Granbazán Albariño Etiqueta Verde 2023

Produsent: Agro de Bazan
Område: Spania, Galicia, Rias Baixas
Druer: Albariño 100%
Pris: 259,90-

Området får mye regn, og består av godt drenert granittjord. Her benyttes det pergolasystem for å få god nok lufting, og dette krever håndplukking av druene. Massereres før fermentering, og den spontanfermenteres på lav temperatur før den ligger 4 mnd på bunnfall. Denne vinen er for tiden kun inne på få butikker i Norge, men jeg regner med at den kommer inn igjen i ny årgang.
Smak av sitrus (lime), steinfrukt og blomster. Noe vegetal og litt saltaktig mineralitet.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.