Vinsmaking

Engelske viner

11. juni 2021

England har en lang vinhistorie, men det er først de siste 10 årene vi har blitt kjent med Engelsk vin i Norge.
Klimaet i Sør-England er omtrent som det var i Champagne for 60år siden, noe som gjør dette området ideelt for produksjon av musserende vin.
Tidligere ble det hovedsakelig dyrket hybriddruer som trives i kaldt klima. Bacchus er en drue som hadde stor utbredelse tidligere, men nå har de tradisjonelle Champagnedruene (Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay) blitt de mest vanlige.

Jordsmonnet i sør-England består i hovedsak av Kimmeridge-kalk, som opprinnelig var sjøbunn. Kalken er dannet av fossile østersskjell og bløtdyr, mineraler, sjø og kritt fra juratiden. Kimmeridge-kalk er oppkalt etter byen Kimmeridge i Dorset, England. Den er næringsrik og mineralsk, litt seig struktur – holder godt på fuktighet. Viktig for de beste vinmarkene i Chablis – gir et sjøpreg og stor mineralitet til vinen. Finnes blant annet i Chablis, Burgund og Champagne i Frankrike, men går videre under den Engelske kanal, og kommer opp i Kent og Sussex.

Selv om musserende vin har fått mest oppmerksomhet, produseres det også mye stillevin i England. Nesten 1/3 av produksjonen er stillevin.
Varme år som 2018 gav god modning, mens normalår som 2020 gir mer syrefriske viner og en annen stil.
Bacchus er den mest brukte vindruen til stillevin. Det er en krysning av Silvaner, Riesling og Muller-Thurgau. Mange sammenlikner viner av Bacchus i England med Sauvignon Blanc. Stillevin av Chardonnay sammenliknes ofte med Chablis, men kan også fremstå som mer utviklet stil som sammenliknes med Hvit Burgund.

Off the Line Hip Rosé 2020 – Pris: 242,-
Produsent: Off the Line Vineyard
England – Sussex
Pinot Noir 100%

Fin lakserosa farge. God intensitet med lukt av jordbær, bringebær, eple, sitrus, roseblad, nuper og litt jordbunn. I smaken finner vi bringebær(drops), markjordbær, rips, rabarbra og mandel i ettersmak.

87 poeng / Terningkast: 5

Balfour Liberty´s Bacchus 2018 – Pris: 239,-
Produsent: Hush Heath Estate
England – Kent
Bacchus 100%

Lys gulgrønn farge, og en intens lukt av stikkelsbær, mango, kiwi, sitrus, fersken, eple, nestle og hvite blomster. Smaker stikkelsbær, kiwi, sitrus, hylleblomst og asparges.

85 poeng / Terningkast: 4

Simpsons The Roman Road Chardonnay 2020 – Pris: 300,-
Produsent: Simpsons Wine Estate
England – Kent
Chardonnay 100%

Lys grønngul med god intensitet i lukt. Eple, sitron, moden ost, fat (brent/røyk), regntøy og asparges. Ganske konsentrert og lang ettersmak. Grønt eple, sitron, grapefrukt, grønn stilk og mineralsk/saltaktig. Et flott alternativ til hvit burgund.

89 poeng / Terningkast: 5

Roebuck Classic Cuvèe 2014 – Pris: 399,-
Produsent: Roebuck Estates
England – Sussex
Pinot Noir 38%, Chardonnay 47%, Pinot Meunier 15%

Intens duft av sitrus og autolyse (gjærbakst/brioche). Lukter også av eple, malt, honning og markjordbær. Konsentrert og lang ettersmak. Grønt eple, sitrus og toast. Fine små bobler.

89 poeng / Terningkast: 5

Gusbourne Rosè 2016 – Pris: 460,-
Produsent: Gusbourne Estate
England – Kent
Pinot Noir 53%, Chardonnay 41%, Pinot Meunier 6%

Lakserosa på fasrgen. Meget god intensitet av eple, røde bær (bringebær), rose og autolyse. Konsentrert smak av bringebær, epler og sitron. Antydning til krydder (kanel). Elegant og behagelig vin med lang ettersmak!

91 poeng / Terningkast: 5

Balfour Luke´s Pinot Noir 2018 – Pris: 279,-
Produsent: Hush Heath Estate
England – Kent
Pinot Noir 100%

Lys rød farge. Relativt svak på intensitet. Litt reduktiv i starten (trenger luft). Solbær, bringebær, krydder (pepper), fat og animalsk. I smaken fant vi bringebær, rips, kirsebær, urter og blomst.

85 poeng / Terningkast: 4

Simpsons Rabbit Hole Pinot Noir 2020 – Pris: 349,-
Produsent: Simpsons Wine Estate
England – Kent
Pinot Noir 100%

Lys rød farge med lilla kant. God intensitet av røde bær (morell, bringebær, rips og solbær), samt noe fat/brent. Ganske konsentrert smak av røde bær, krydder, vanilje, grønne urter og lakris. Finslepne tanniner og god balanse.

89 poeng / Terningkast: 5

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor engelsk vin har økt i popularitet i Norge. I 2019 gikk Norge forbi USA som største eksportmarked for engelsk vin, og mange av vinene vi ville ha var vanskelig å få tak i. Engelsk vin passer til den norske smaken som foretrekker slanke og syrefriske viner!



Hos Karl Petter

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »

Som de fleste andre nettsteder benytter vi cookies, og dersom du fortsetter å surfe her aksepterer du bruken av disse.